۲۳ دی ۱۳۸۲، ۱۷:۳۵

فردا در تاريخ

فردا در تاريخ

خبرگزاري "مهر": فردا چهارشنبه بيست و چهارم دي ماه سال 1382 هجري شمسي مقارن است با بيست و يكم ذي قعده الحرام سال 1424 هجري قمري و برابر است با چهاردهم ژانويه سال 2004 ميلادي

حضرت آيت الله خامنه اي ؛ امام جمعه تهران :

در چنين روزي در سال 1358 حضرت آيت الله خامنه اي از سوي رهبر كبير انقلاب وبنيانگذار جمهوري  اسلامي، حضرت امام خميني به امامت جمعه تهران منصو ب شدند . حضرت آيت الله خامنه اي در حال حاضر امام جمعه دائم تهران هستند .

جنگ هرمزدگان :

در چنين روزي در سال  224 ميلادي جنگ " هرمزدگان " روي داد .  اين جنگ كه پايان سلسله اشكاني را رقم مي زد  ميان اردوان پنجم و اردشير بابكان در صحراي " هرمزدجان " يا " هرمزدگان " روي داد كه موقعيت آن معلوم نيست ، ولي آن را در خوزستان دانسته اند.  ويدن گرن شرق شناس سوئدي هم  آن را در گلپايگان امروزي مي داند .اردشير يا ارتخشير پسر بابك بود .  
بابك مقام ارگنبدي يا رياست دژ منطقه دارابگرد را با كسب اجازه از حاكم پارس به اردشير انتقال داد . پس از گذشت اندك زماني اردشير به فكر فتح پارس و به دست آوردن حكومت آن منطقه وسيع افتاد و به آنجا لشكر كشي كرد .وي پس از چندين جنگ ، حاكم پارس شد .  اردشير پس از تسلط كامل بر پارس حملات خود را به نواحي اطراف آغاز نمود و چون اهداف برتري جويي را در ذهن خود مي پروراند به سرعت موفق به فتح نواحي وسيعي گرديد تا اين كه در جريان يكي از اين فتوحات در جنگي كه در ناحيه هرمزدگان واقع در خوزستان صورت گرفت با اردوان پنجم - بيست و نهمين شاه اشكاني - مواجه شد و پس از شكست دادن و كشتن وي و تعداد زيادي از نيروهايش، شهر تيسفون پايتخت اشكانيان را فتح و سلسله قدرتمند ساساني را بنيان گذارد. ‌پس از اعلان انقراض پارتيان و قدرت يابي اردشير شورش در برخي نواحي گرگان و ارمنستان آغاز گرديد كه اردشير با آرام كردن تمام اين مناطق و فتح آنها كه سالها به طول انجاميد، استحكام دولت تازه تاسيس خود را تضمين نمود. وي  پس از گذشت مدت چهل سال از آغاز اعلام طغيان عليه فرمانرواي پارس به كناره گيري از امور سياسي و كسب آرامش تمايل پيدا كرد و بدين صورت از سلطنت كناره گرفت و پسرش شاپور را كه شاهزاده اي لايق و با تدبير بود  به جاي خويش بر تخت سلطنت نشاند و تاج شاهي را با دست خويش بر سر پسرش نهاد و خود روزهاي آخر را به آرامش گذرانيد.
پسر اردشير، شاپور- در جنگ با اردوان شجاعت زيادي از خود نشان داد و " داد بنداذ " كاتب يا وزير اردوان را به دست خود كشت . پس از شكست قطعي اردوان ، ارمنستان و بين النهرين و ماد بزرگ با آذربايجان را تصرف كرد .

امتياز لاتاري : 

درچنين روزي در سال 1306 هجري قمري ، ميرزا ملكم خان امتياز لاتاري را از ناصر الدين شاه قاجار دريافت كرد. ناصر الدين شاه در سفر سوم خود به فرنگ و در زماني كه ميرزا ملكم خان ناظم الدوله وزير مختار ايران در انگلستان بود امتيازداير كردن لاتاري در ايران را در مقابل در يافت مبلغي به ميرزا ملكم خان داد . ملكم خان با توافق قبلي امتياز مزبور را به دو كمپاني انگليسي فروخت . شاه وقتي از سفر برگشت به تحريك ميرزا علي اصغر خان امين السلطان و مخالفتي كه علما از خود نشان دادند امتياز مزبور را لغو كرد .   خصوصيات اخلاقي ملكم با خلقيات اكثريت اهل دولت چندان تفاوتي نداشت يا لااقل وجه مشترك آنان زياد بود - يعني، مثل ديگران به دنبال جاه و مقام و شهرت و پول بود. در ضمن خودخواه و متظاهر هم بود. به لقب " پرنس رفورماتور" و عنوان " حضرت اشرف"  هم دلبستگي داشت. دوست قديمي او نريمان خان قوام‌السلطنه مي‌نويسد: «يك قدري بد خويي و وسواس جبلي دارد» و نيز به « بلندپروازي» او اشاره مي‌كند. ملكم خود مدعي است كه «من خيلي چيزها دارم كه بر كيسه‌ي منصب به مراتب ترجيح مي‌دهم كه از آن جمله يكي استغناي طبع من است». ولي در پول‌دوستي او شكي نيست. ماجرايي كه در قضيه‌ي فروش امتيازنامه‌ي لاتاري گريبانگير او شد از عوارض حرص او به جمع مال بود. ولي نبايد فراموش كنيم كه آن نقصهاي اخلاقي را تقريباً همه‌ افراد طبقه‌ي حاكم وقت از شاهزاده و وزير و حاكم و مستوفي و غيره داشتند، به اضافه‌ي نقصهاي بيشتر و بدتر".  (فرشته نورائي، تحقيق در افكار ميرزا ملكم خان ناظم‌الدوله ).
ميرزا ملكم خان از ابتدا براي تحصيل  به اروپا رفت و بعدها در مدرسه‌ عالي پلي‌تكنيك پاريس مشغول به  تحصيل شد . وي مدتي در  دارالفنون مترجم استادان اروپايي بود و پس از آن به  دربار ناصرالدين شاه راه يافت. ملكم خان يكي از عناصر وابسته و مهره دست انگلستان در ايران بود . او بر همين مبنا نيز طرح ايجاد لژ فراماسونري در ايران با نام فراموشخانه را به شاه ارايه كرد كه از ريشه  طرحي استعماري است .  ملكم در اواخر سال 1280  ه‍ ق به عثماني تبعيد شد. اما بعد از چندي دوباره به كار در سفارت ايران در استانبول دعوت شد. آخرين شغل او  وزير مختاري ايران در رم بود . وي در سويس درگذشت . انتشار كتاب " كتابچه غيبي" و  انتشار چهل و دو شماره روزنامه  قانون در لندن از جمله اقدامات  اوست .

در گذشت محمد قاضي : 
درچنين روزي در  سال1376هجري شمسي،  محمدقاضي يكي از مترجمان بزرگ  ايران دار فاني را وداع گفت . قاضي در مهاباد به دنيا آمد و پس از طي تحصيلات مقدماتي براي تحصيل رشته حقوق وارد دانشگاه  تهران شد . او بعدها به زبان فرانسه  تسلط يافت و پس از چندي به يكي از مهمترين مترجمان ادبي ايران تبديل شد . وي در طول فعاليت ترجمه ادبي بسياري از كتب ادبيات فرانسه را از زبان اصلي( فرانسه) به زبان مقصد ترجمه كرد و در اين راه عاملي در جهت شناخت هرچه بيشتر اديبان و دوستداران ادبيات فرانسه شد. او همچنين مترجمي بود كه تنها به ترجمه از زبان مبدا به مقصد اكتفا نكرد بلكه كتبي از ادبيات  ايران را نيز به زبانهاي كردي و فرانسه ترجمه كرده است . گفته مي شود  وي  بيش ازنود  كتاب را به زبانهاي   فارسي، فرانسه و كردي ترجمه كرده است . ترجمه شازده كوچولو اثر معروف آنتوان دو سنت اگزو پري ترجمه بسيار زيبايي است كه خوانندگان ايراني را با اين اثر ماندگار آشنا كرده است .  "كلود ولگرد"  اثر ويكتورهوگو عنوان نخستين اثري است كه وي به ترجمه آن همت گمادره است .

خليج العربي ! :
در چنين روزي در سال 1354 ميلادي يكي از خبرگزاري ها ي كشورهاي عربي به نام " خليج العربي"  نامگذاري شد كه اين امر با مخالفت شديد مقاات ايراني مواجه گرديد . امروزه نيز كشور هاي حوزه خليج فارس بي علاقه نيستند كه خليج فارس را خليج العربي بنامند . ايران همواره بر نام خليج فارس به عنوان نام هميشگي خليج فارس  تاكيد كرده است . عنوان خليج فارس از زمان هاي دور مشهور  و بر نقشه هاي كهن جغرافيايي ثبت شده است . نام خليج فارس از سوي سازمان هاي بين المللي نيز به رسميت شناخته شده است و پشتوانه بسيار قديمي ، تاريخي وحقوقي و مستند دارد. غير اين نام  استعماري ، جعلي و متاخر است و با هدف هاي خاص جعل شده است.   

جنگ ريوولي :  
در چنين روزي در سال 1797 ميلادي ، يكي از بزرگترين جنگهاي تاريخ ميان دو كشور  ايتاليا و اطريش آغاز شد .
در اين جنگ بيش از شانزده هزار  فرانسوي به  رهبري ناپلئون بناپارت و بيش از چهل هزار  اتريشي به فرماندهي آلوينزي در محلي به نام" ريوولي " با يكديگر وارد جنگ شدند . ناپلئون سردار فرانسه سپاه اطريش را در خاك ايتاليا شكست داد و معاهده كامپو فورميو را با اين كشور به امضا رساند .  بر اثر اين جنگ بيش از پنج هزار اطريشي  كشته و حدود ده هزار تن از آنان نيز به اسارت نيروهاي ناپلئون در آمدند . 
 
  كنفرانس كازابلانكا : 
در چنين روزي در سال  1942 ميلادي و در اثناي جنگ جهاني دوم ،  كنفرانس " كازابلانكا "در مراكش  آغاز شد .
 فرانكلين  روزولت رييس جمهور وقت  آمريكا و وينستون چرچيل نخست وزير وقت انگلستان در اين كنفرانس دوازده روزه به بحث در باره طرق پيشروي جبهه متفقين عليه آلمان و راههاي مهار ماشين جنگي هيتلر  در جبهه هاي غرب و شرق پرد اختند .

اختراع كلارينت :
در چنين روزي در سال 1690 ميلادي   كلارينت اختراع شد. كلارينت يكي از سازهاي بادي است كه با دميدن نوازنده در آن  صداي آن طنين مي افكند .

پايان جنگ هاي استقلال طلبانه :


در چنين روزي در سال 1783 ميلادي  كنگره آمريكا قرار داد  صلح با انگلستان را براي  خاتمه جنگ هاي استقلال طلبانه  تاييد كرد و سرانجام سال بعد در همين روز جنگ هاي استقلال طبانه به پايان رسيد . كنگره اين كشور هم معاهده پاريس را به رسميت شناخت . تا سال 1776 ميلادي ايالات متحده يكي از مستعمرات انگلستان به شمار مي رفت ، اما  پس از انقلاب مردم، آمريكا سرانجام به صورت كشوري مستقل در آمد . در اين هنگام ايالات متحده شامل سيزده ايالت بود كه همگي در ساحل اقيانوس اطلس قرار داشتند . پس از كسب استقلال ، دولت ايالات متحده براي  گسترش قلمرو خود، به سوي غرب و اقيانوس آرام پيشروي كرد .
  
زلزله در جاماييكا :
در چنين روزي در سال 1907 ميلادي بر اثر زلزله اي در در كينگستون جاماييكا هزار نفر جان خود را از دست دادند .

ظهور مارشال تيتو:  
در چنين روزي در سال 1953 ميلادي يوزيپ بروز تيتو به عنوان رييس جمهور يوگسلاوي از سوي پارلمان اين كشور انتخاب شد . وي رهبري جنبش پارتيزاني را عليه اشغالگران نازي در جنگ جهاني دوم به عهده داشت . او پس از جنگ ، كنترل حزب كمونيست و حكومت كشورش را در دست گرفت . تيتو با تحكيم پايه هاي قدرتش در يوگسلاوي  ، ابن كشور را ازمدار تصميمات  اتحاد جماهير شوروي خارج كرد و سياست مستقلي را د ر پيش گمرفت . او به همراه نهرو ، سوكارنو و عبدالناصر از رهبران نخستين وبنيانگذاران  جنبش كشور هاي غير متعهد به شمار مي روند .  

توقف چتر دفاعي ضد موشكي  :

در چنين روزي در سال 1994 ميلادي رييس جمهور وقت آمريكا بيل كليتون و بوريس يلتسين ريييس جمهور وقت روسيه در كاخ كرملين پيماني را مبني بر توقف توسعه چتر دفاعي ضد موشكي  منعقد ساختند . اين دو كشور همچنين بر خلع سلاح  زاردخانه  اوكراين از تسليحات هسته اي تاكيد كردند . نخستين بار ابتكار دفاع استراتژيك را ريگان رييس جمهور وقت آمريكا ارايه كرد . اين طرح بعدها از سوي بيل كلينتون مورد توجه واقع شد . اما روس ها به شدت عليه اين طرح موضع منفي اتخاذ كرد ند  . حتي پوتين رييس جمهور روسيه نيز اخيرا تهديد كرده است كه اگر بوش (پسر) بخواهد طرح چتر دفاعي ضد موشكي آمريكا را از سر گيرد ، روسيه نيز قرار دادهاي سالت و استارت را لغو خواهد كرد .

نخستين خريد بزرگ سلاح : 
در چنين روزي در سال  1799 ميلادي  دولت ايالات متحده در نخستين خريد سلاح  خود  از كارخانه « الي ويتني » ده هزار ماسكت ( نوعي تفنگ )  خريداري كرد. 

 سامپايو ؛ رييس جمهور پرتغال :
در چنين روزي در سال 1996 ميلادي خورخه سامپايو به عنوان رييس جمهور پرتغال انتخاب شد .

رسيدگي به جنايات جنگي :
در چنين روزي در سال 2000 ميلادي ،   دادگاه عالي رسيدگي به جنايات جنگي سازمان ملل متحد  بر اي پنج بوسنايي كروات به جرم قتل عام بيش از يكصد مسلمان در روستايي در بوسني و هرزگووين حبس هاي طولاني مدت بيش از 25 سال صادر كرد .

معاهده مادريد :
در چنين روزي در سال 1526 ميلادي چارلز چهارم و فرانسيس اول معاهده مادريد را امضا كردند . فرانسيس اول بر اساس اين   معاهده مجبور شد كه بورگوندي ، ايتاليا و فلاندرز را به انگلستان واگذار كند  .

كشتار در مالاكا :
در چنين روزي در سال 1641 ميلادي هلندي ها مقامومت مردم  شهر مالاكا را شكستند  كه بر اثر آن هفت هزار نفر جان خود را ازدست دادند .  هلند ي ها  بندر مالاكا را كه در راه دريايي چين و ژاپن قرار گرفته بود و از اين نظر منطقه اي سوق الجيشي به شمار مي آمد ، از يد پرتغاليها خارج كردند و خود به چپاول آن منطقه مشغول شدند .

نخستين سزارين :
در چنين روزي در سال 1794 ميلادي دكتر جسي بنت اهل  آمريكا براي نخستين بار عمل سزارين را انجام داد . وي  عمل سزارين  با موفقيت  روي همسرش به هنگام زايمان  انجام داد . سزارين نسبت به ژوليوس سزار مي برد زيرا گفته اند كه با شكافتن شكم مادرش وي را به دنيا آورده اند. اما در فرهنگ اساطيري ايران آمده است كه رودابه نتوانست  رستم ، پهلوان ملي ايران، را نيز به سبب جثه فرزند به طور طبيعي به دنياآورد لذا به راهنمايي سيمرغ پهلوي مادر را شكافتند و رستم به اين صورت متولد شد . اهل فرهنگ و ادب ايران معتقدند كه بهتراست اصطلاح "رستمينه " به جاي "سزارين " نشيند و تداول عام يابد .
فرار پادشاه ناپل :  
در چنين روزي در سال 1799 ميلادي پادشاه ناپل پيش از پيشروي  ارتش فرانسه به اين كشور  پا به فرار گذاشت . 

گريز ناپلئون سوم :
در چنين روزي در سال 1858 ميلادي ،  ناپلئون سوم پادشاه فرانسه براي نجات زندگي خويش  به كمك يكي از ميهن پرستان ( فليس ارزيني ) كه خود نيز بعدها اعدام شد ، از كشورش گريخت . امپراطوري ناپلئون سوم از سال 1852 تا 1870 ميلادي به درازا كشيد . او آخرين پادشاه فرانسه است . وي از آلمانها شكست خورد و اسير شد . با خلع او دوران جمهوري سوم فرا رسيد .

ژاپن در برونئي :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي ور در ميانه جنگ جهاني دوم ،  نيروهاي ژاپني در مركز نفتي بالكيپاپن در برونئي ( واقع در جنوب شرقي آسيا )  حضور يافتند .

حمله شوروي :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي و در ميانه جنگ جهاني دوم ،  ارتش اتحاد جماهير شوروي حمله خود را به منطقه اورانين بوم و وولچودر جبهه غربي   آغاز كرد .

قطع روابط چين و آمريكا :
در چنين روزي در سال 1950 ميلادي آمريكا  تمامي اعضاي سفارتخانه خود را از چين فرا خواند .

زلزله در سيسل :
در چنين روزي در سال 1967 ميلادي بر اثر زلزله اي در سيسيل ايتاليا 231 نفر جان باختند . 

گواتمالادر مسير دگرگوني  :

 در چنين روزي در سال 1986 ميلادي وينيچيو چرزو  دومين رييس جمهور گواتمالا ( از طريق انتخابات آزاد )  شد .  از سال 1954 بر اثركودتايي با حمايت سيا انتخابات  آزاد و مردمي در گواتمالا برگزار نشده بود . در چنين روزي  قانون اساسي اين كشور نيزبه اجرا درآمد .  در همين روز در سال 1991 ميلادي خورخه سرانوالياس به عنوان رييس جمهور اين كشور سوگند خورد . گواتمالا كشوري است در منطقه استوايي آمريكاي مركزي در جنوب مكزيك بين درياي كاراييب و اقيانوس كبير . نژاد مردم اين كشور سفيد و دو رگه و سرخ پوست است  و اكثر آنان نيز به زبان اسپانيولي تكلم مي كنند . حكومت اين كشور در حال حاضر جمهوري است . گواتمالا در سال 1839 ميلادي از اسپانيا مستقل شد و در 21 نوامبر سال 1945 ميلادي به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .

آيات شيطاني در آتش :

در چنين روزي در سال 1989 ميلادي هزار نفر از مسلمانان كتاب " آيات شيطاني"  سلمان رشدي را در برادفورد انگلستان به آتش كشيدند. سلمان رشدي نويسنده مرتدي  كه كتاب سراسر توهين و افترايش با نام آيات شيطاني در شمارگان بسيار منتشر شد ، خشم مسلمانان را در نقاط مختلف جهان بر انگيخت . امام خميني ره رهبر كبير انقلاب اسلامي  طي حكمي وي را مرتد و مستحق مجازات مرتد ( مرگ ) دانست . سلمان رشدي اين رمان را به پشتوانه كشورهاي غربي به ويژه انگلستان عليه اسلام نوشت و چند سال تحت حفاظت دائمي نيرو هاي امنيتي انگليس در اختفا زندگي كرد و هنوز هم زندگي راحتي ندارد.
كناره گيري امان الله :
در چنين روزي در سال  1929 ميلادي امان الله پادشاه افغانستان از قدرت كناره گيري كرد. وي پيشتر به يك دژ نظامي پناهنده شده بود و تنها به سود برادرش  از قدرت كناره گرفت .

نااميدي درر فع بحران :
در چنين روزي در سال 1990 ميلادي خاوير پرز دكوئيار دبير كل وقت سازمان ملل اعلام كرد كه تمامي اميد خود را براي مصالحه در باره بحران خليج فارس - حمله رژيم بعثي به كويت- از دست داده است .

نخستين روز سال مسيحي بر اساس تقويم ژوليان :   

بر اساس تفويم ژوليان امروز نخستين روز سال نو مسيحي است . بر اساس تاريخ  نگاري هاي حاضر در اروپا ، پيش تر شش  تقويم در حوزه تقويم مسيحي مورد لحاظ قرار مي گرفت كه  تقويم "چرخه  خورشيدي"  كه مبدا آن سال 5777 قبل از ميلاد است ، قديم ترين آنها به شمار مي رود  . همچنين تقويم دوره ژوليان با مبدا 4714 قبل از ميلاد از آن جمله است . تقويم ديگر تقويم ژوليان است كه مبدا آن سال 45 قبل ازميلاد است . ديگري تقويم سزار اسپانيا است با مبدا سال  38 پيش از ميلاد  . مبدأ تاريخ اكسيون هم سال اول قبل از  ميلاد است   والبته  مبدأ تقويم پيسا نيز سال يك قبل  از ميلاد است . در حال حاضر در غالب كشور هاي جهان تقويم گريگوري حاكم است و بيشتر كشورها به منظور تطبيق خود با مبناي اقتصادي ديگر كشور اين تقويم را مبناي كار خود قرار داده اند .
 
در گذشت اتو ليب من :
در چنين روزي در سال 1912 ميلادي اتو ليب من فيلسوف آلماني به دنيا آمد . "كانت و جاسوسي"  عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سن 91 سالگي در گذشت .

تولد دكتر آلبرت شوايتزر :
دكتر آلبرت شوايتز پزشك ، انسان شناس واديب  فرانسوي در چنين روزي در سال 1857 ميلادي به دنيا آمد . وي در سال 1952 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد . وي پس از اخذ دكتري طب براي كمك به آفريقاييهاي مستمند به آفريقا رفت و تا آخر عمر خود را وقف مداواي آنان كرد . اودر چهارم  سپتامبر 1965 ميلادي  در گذشت  .

در گذشت ابن رشيق قيرواني : 
درچنين روزي در  سال456هجري قمري ،  ابن رشيق قيرواني شاعر، اديب و منتقد مصري درگذشت. او درسال390هجري قمري درمراكش كنوني متولد شد ."پايه هاي  درك  آرايه هاي ادبي"  از جمله آثار اوست . 


تولد خوان دو پاسو :
دو پاسو نويسنده مشهور اسپانيايي در چنين روزي در سال 1896 ميلادي به دنيا آمد . "پول زياد " و" چهل و دومين خط موازي " عناوين مهمترين  آثار اويند .

کد خبر 50716

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha